Receptek
Receptek
Hozzávalók:
180 g zabpehely
3 tojás
2 sárgarépa (kb. 180 g)
1 marék dió
½ csomag sütőpor
2 evőkanál méz (mi Ezercsepp fahéjas-szilvás mézet használtunk, meska.hu-n megtalálod )
1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat keverd össze a mézzel, sütőporral és sóval.
A zabpelyhet, diót és sárgarépát külön-külön aprítógépben daráljuk le, majd keverd el a tojásos masszával.
Egy sütőformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és 180°C-on (alsó-felső sütés) 40 percig süsd.
Tipp:
Reggelire egy kis joghurttal és friss gyümölcsökkel tökéletes!
Uzsonnára egy csésze teával vagy kávéval is isteni!
Hozzávalók:
8 db kifli
4 közepes alma, meghámozva
6 dl tej
4 tojás
10 dkg repceméz
4 evőkanál lekvár (plusz 2 evőkanál a habhoz)
1 teáskanál fahéj
5 dkg vaj
1 vaníliarúd kikapart magja, vagy vanília aroma
Elkészítés:
A kifliket karikázzuk fel, és öntsük rá a tejet
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük el a mézzel és a vaníliával, majd öntsük a tejes kiflikre, és jól forgassuk össze. A tojásfehérjéket tegyük félre.
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az almaszeleteket, és pár percig pároljuk őket. Szórjuk meg a fahéjjal.
Egy közepes méretű jénait vajazzunk ki. Tegyük bele a tejes-tojásos kifli felét, rétegezzük rá a párolt almát, majd jöhet rá a maradék kiflit. Kenjük meg a tetejét 3 evőkanál lekvárral (én most szilvalekvárt használtam).
Süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig, majd vegyük ki. A félretett tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük hozzá a maradék 2 evőkanál lekvárt. Simítsuk a habot a tetejére, majd süssük tovább, amíg a hab aranybarnára nem sül.